Választás 2019.10.13
12.10.2019 06:34
There are no translations available.

Tisztelt ruszin honfitársaink! 
 
2019. október 13-án a települési, területi és országos ruszin önkormányzatok képviselőire és a helyi polgármesterekre és képviselőkre szavazunk! Mindkettőre!
 
Szavazzanak a kétszeres győztes (2010, 2014) MROSZ listájára!
 
    A MROSZ alapszabályában szerepel a ruszin nemzetiség egyértelmű képviselete!
A 2014. évi nemzetiségi képviselők választásán a Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetség, a MROSZ (elnök Kozsnyánszky János) 5293 szavazattal 100 mandátumot szerzett, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület, a RUKISÖSZ (elnök Dr. Ujaczki Tibor) 2106 szavazattal 21 mandátumot.  
   A 2019. évi nemzetiség képviselők választásán a Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetsége (MROSZ), elnök Kozsnyánszky János, a 44-ből 36 helyen összesen 145 jelöltet állított azon a 29 településen, ahol a MROSZ jelöltjei győztek a 2014. évi nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán, és öt év alatt a ruszin nemzetiségi és a görögkatolikus vallási értékek megőrzésében jelentős sikereket értek el, amelyeket a 2019. 09. 07-én Sajópálfalán 300 fő részvételével megtartott Ruszin Búcsú alkalmával méltatott köszöntő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
     A Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület (RUKISÖSZ), elnök Dr. Ujaczki Tibor 44 helyből 11-ben összesen 57 jelöltet állított.
Eddigi „sikereik”:
   A RUKISÖSZ a Nyíregyházai VB-nél jelentkezett mindhárom jelöltje esetében a választási bizottság a nyilvántartásba vételt elutasította.
  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Választási Bizottság 60/2019.(IX.12) TVB határozatában a RUKISÖSZ megyei listájának nyilvántartásba vételét elutasította!
   A RUKISÖSZ által támogatott Budapest XVIII. kerületben elegendő jelölt hiányában nem alakulhat ruszin nemzetiségi önkormányzat.
    A 2019. évi helyi és nemzetiségi önkormányzati választási kampányban RUKISÖSZ helyi ruszin nemzetiségi képviselőjelöltje Godzsa Szilvia Berkesz Kisvárdán a Felső-Szabolcsi Kórházban munkaidőben négy dolgozótól „szimpátia aláírásokat” (ajánlóíven) gyűjtött képviselőjelöltségéhez, elkérte lakcímkártyáikat és lefényképezte azokat, majd tudtuk nélkül regisztrálták a nemzetiségi névjegyzékbe.
       A RUKISÖSZ két képviselőjelöltje választási kampányában elkövette a Btk. 219.§ (1) bekezdés a) pontjába ütköző és a (3) bekezdés szerint minősülő különleges személyes adatra elkövetett visszaélés bűntettét, valamint a Btk. 350.§ (1) bekezdés e) pontja szerinti választás rendje elleni bűntettet. 
 
    A RUKISÖSZ alapszabályában nem szerepel a ruszin nemzetiség egyértelmű képviselete!
Kérjük tisztelt választópolgárainkat, hogy ne higgyenek a 2005-ös megalakulása óta a ruszin közösség megosztására törekvő RUKISÖSZ „választási program” ígéreteinek!
     Felhívjuk tisztelt figyelmüket arra, hogy az ígéretek ellenére az Országos Ruszin Önkormányzat költségvetéséből az ÁHT. szerint nem adható támogatás sem pályázatokra, sem programokra!,
 
A MROSZ többségű ORÖ Közgyűlés által már megvalósított:
    1. 2015 óta a Múcsonyi és a Komlóskai iskolások a Ruszin nyelvkönyv és a Népismeret tankönyvekből tanulnak! Megjelent a Ruszin helyesírási és a Magyar-Ruszin, Ruszin-Magyar Szótár, számos kiadvány.
    2. Jövőre a Debreceni Tudományegyetemen indul a magyar-ruszin szak.
    3. Az Eperjesi Tudományegyetem 2 ösztöndíjasunk idén ősszel kezdte meg tanulmányait! 
    4. A Kormány támogatásának hála 2019.04.26-án átadtuk Debrecenben a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Házat és épül melléje a Görögkatolikus ruszin fatemplom.
Javasoljuk a RUKISÖSZ vezetőinek, aktivistáinak és híveinek, hogy mocskolódás helyett kísérjék figyelemmel a ruszin médiában megjelenő tájékoztatásokat!
 
Tegyenek X-et a MROSZ országos szavazólapján a ruszin címert a medvével ábrázoló logó/jel fölötti körbe! A szavazólapot helyezzék a zöld borítékba, és a borítékot zárják le!